Tandemwielrenners Vincent ter Schure en Timo Fransen beginnen vol vertrouwen aan het paralympisch wielerjaar. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Oostende (België) en Maniago (Italië) willen ze zich definitief kwalificeren voor hun derde Paralympische Spelen. Ze moeten daarvoor goed presteren én ‘het gevoel moet goed zijn’.

Ter Schure en Fransen beginnen met een nieuwe tijdrittandem aan hun elfde seizoen als vast koppel. Hoofddoel is dit jaar paralympisch goud op de tijdrit. “Die hebben we nog niet”, zeggen ze in koor. “Ook in 2016 en 2021 was die medaille ons hoofddoel, beide keren werd het zilver. Dat moet nu anders.” Het grote verschil met hun oude tijdritfiets is dat het frame iets langer is. Daardoor kan stoker Ter Schure beter achter piloot Fransen kruipen. “Op de vorige fiets moest ik me meer achter Timo frommelen”, zegt de 44-jarige Houtenaar. “Ik kan nu helemaal achter Timo’s rug kruipen. Qua comfort is dat beter en hopelijk is het ook aerodynamischer.”

Tijdens de eerste UCI World Cup in Oostende (2-5 mei) zal moeten blijken hoe goed de nieuwe fiets is. En hoe goed Ter Schure en Fransen zelf zijn. “De laatste internationale wedstrijd was in augustus vorig jaar”, blikt Weurtenaar Fransen terug. “We hebben een goede winter gehad, hebben meer gefietst dan ooit, dus die energie moet eruit gaan komen.” De twee zijn net terug van een gezamenlijke hoogtestage in Spanje. “We hebben tien dagen echt samen getraind. Ik ben wat langer op hoogte geweest, Timo korter”, zegt Ter Schure. “Zo heeft het verblijf hoogte het beste effect op ieder van ons. We weten na al die jaren wat voor ons werkt; het is maatwerk geworden.”

Paralympische Spelen
Plaatsing voor de Paralympische Spelen is dit jaar het eerste doel. Omdat er voor de Paralympische Spelen (28 augustus-8 september) geen wereldkampioenschappen meer zijn, wegen de wereldbekerwedstrijden komende maand zwaar. Ter Schure legt uit: “We hebben als land zeven tickets voor mannelijke wielrenners voor de Spelen. De eerste vier, vijf plaatsen zijn vergeven aan de mannen die de afgelopen jaren wereldkampioen zijn geworden. Op dit moment staan we op een veilige plaats op de interne ranglijst. Maar om helemaal zeker te zijn, moeten we in Oostende, en ook daarna in Maniago (16-19 mei), naar behoren presteren. Een podiumplek is echt nodig.”

Het programma voor Ter Schure en Fransen in 2024:

  • 2-5 mei: UCI World Cup in Oostende (België)
  • 16-19 mei: UCI World in Maniago (Italië)
  • 15 juni: NK op de weg in Wijster
  • 22 juni: NK tijdrijden in Assen
  • 28 aug-8 sept: Paralympische Spelen in Parijs (Frankrijk)*
  • 19-22 september: WK op de weg in Zürich (Zwitserland)*

*) onder voorbehoud van kwalificatie