CASCAIS – Paralympisch tandemwielrenners Vincent ter Schure (Houten) en Timo Fransen (Weurt) hebben zilver en brons veroverd op de wereldkampioenschappen in het Portugese Cascais. Het Nederlandse koppel werd tweede in de wegwedstrijd en derde in de tijdrit. “Een goede generale voor de Paralympische Spelen”, blikken ze terug.

In de tijdrit moesten de slechtziende Ter Schure en piloot Fransen als titelverdedigers genoegen nemen met het brons. De wereldtitel ging naar de Britten Stephen Bate en Adam Duggleby. In de wegwedstrijd sloten de regerend paralympisch kampioenen in de slotfase aan bij de kopgroep, maar moesten ze in de eindsprint hun meerderen erkennen in de Spanjaarden Christian Venge Balboa en Noel Martin Infante.

Teleurstelling
“De tijdrit verliep voor ons teleurstellend”, erkent Ter Schure. “Het liep niet zoals het begin mei tijdens de World Cup wel liep. We missen net de topvorm. Zelf had ik nog wat last van de tweede coronavaccinatie, waardoor ik in aanloop naar de WK toch ruim een week niet helemaal fit ben geweest. Het was het allemaal net niet, maar dat past wel bij de opbouw richting de Paralympische Spelen. Het positieve is dat we zo dicht bij de nummer 1 zitten en het gat zo klein was.”

In de wegwedstrijd bleek het parcours niet zo selectief, waardoor het aankwam op geduld. De andere landen wachtten vooral op wat de sterke Nederlandse ploeg, met drie tandems aan de start, ging doen. “In de laatste ronde sloten we aan bij de kopgroep en daarna was het direct sprinten”, blikt Fransen terug. “In de eindsprint kwamen we net tekort. Met zilver mogen we tevreden zijn, al is het jammer dat we als Nederland tweede en derde worden.”

Paralympische Spelen
Binnenkort maakt bondscoach Eelke van der Wal zijn definitieve selectie voor de Paralympische Spelen bekend. De kans dat Ter Schure en Fransen in augustus naar Tokio afreizen, is levensgroot. “Het is jammer dat we niet met de regenboogtrui om onze schouders naar de Spelen afreizen”, zegt Ter Schure. “Maar we hebben nog iets voor de boeg. Misschien is het wel goed dat het hier net niet lukt, het zet je toch weer op scherp. We kunnen nog stapjes maken, fysiek en qua materiaal. Daar gaan we aan werken, zodat we perfect voorbereid aan de start staan in Tokio.”