RONSE (BELGIË) – Tandemwielrenners Vincent ter Schure (uit Houten) en Timo Fransen (Weurt) zijn het jaar begonnen met winst in de Ronde in Vlaanderen. Voor het eerst stond deze klassieker voor de parawielrenners op het programma. Voor de slechtziende Ter Schure en piloot Fransen was het de start van het seizoen dat moet leiden tot goud op de Paralympische Spelen.

“Het moest echt uit onze tenen komen”, blikt Ter Schure terug op de eindsprint richting de top van de Kruisberg. “We bleven met drie tandems over, het Belgische koppel Thomas en Goeman ging als eerste aan, maar in de laatste meters konden we er toch overheen.” Ook voor Fransen was het een prachtige dag: “Het was geweldig om überhaupt weer een wedstrijd te rijden. Door corona was dat bijna twee jaar geleden. En zo’n wedstrijd van stad naar stad hebben we niet vaak. Het parcours was mooi, met de start in het centrum van Brugge en in de slotfase vijf beklimmingen die we ook kennen uit de Vlaamse profkoersen. Het zou mooi zijn als deze wedstrijd een vast punt op de kalender wordt.”

World Cup
Na de kennismaking met de Vlaamse heuvels en kasseien vervolgen de regerend wereldkampioenen op de tijdrit hun seizoen met de UCI World Cup in het Belgische Oostende. “Dat wordt een goed ijkmoment”, erkent Ter Schure. “We weten niet precies waar we staan ten opzichte van de concurrentie. Wat dat betreft gaan we er open in, met niet te veel verwachtingen. Het is ook pas mei, het is de aanloop naar de grote wedstrijden: de wereldkampioenschappen en de Paralympische Spelen.”

Na het verplaatsen van de Paralympische Spelen van 2020 naar 2021 twijfelde het tandemkoppel even over hun ‘route’ naar Tokio. “We hebben nooit getwijfeld of we door wilden gaan, het was vooral de onzekerheid waardoor we niet wisten hoe de route er uit zou zien”, zegt Fransen. “Het was een financiële uitdaging. Al onze sponsorcontracten liepen in 2020 af. Gelukkig hebben alle sponsoren verlengd en zijn er nieuwe partijen bijgekomen. Daar hebben we in aanloop naar Tokio geen zorgen meer over en dat is fijn.”

Tijdrit op de weg
De focus richting Tokio ligt voor stoker Ter Schure en piloot Fransen vooral op de tijdrit op de weg, waarop ze vijf jaar geleden in Rio de Janeiro zilver wonnen. De twee verdedigen in Japan ook hun paralympische titel in de wegwedstrijd en zilver op de individuele achtervolging bij het baanwielrennen. “In de tijdrit ligt ons grootste talent”, legt Fransen uit. “Steeds meer renners kiezen echt specifiek voor één onderdeel; het is veel moeilijker om allround te zijn en overal goed te presteren. We investeren nog steeds veel tijd en geld om ook op de baan goed te zijn, we weten dat er iets mogelijk is. Het verschil tussen weg en baan is eigenlijk een nuance: op de tijdrit op de weg ambiëren we goud, op de baan zijn we tevreden met elke medaille.”

Selectie Tokio
Hoewel Ter Schure en Fransen hard trainen richting Tokio, zijn ze officieel nog niet zeker van hun startbewijs. “Het team wordt na de WK bekendgemaakt”, vertelt Ter Schure. “Maar als je nu naar de ranglijst in Nederland kijkt, horen we zeker bij de top-3. En dan moet het wel heel gek gaan willen wij niet geselecteerd worden.”

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher 

 

PROGRAMMA TEAM VIT 2021

6-9 mei: UCI World Cup, Oostende (België)
Tijdrit op de weg en wegwedstrijd

13-16 juni: WK op de weg, Cascais (Portugal)
Tijdrit op de weg en wegwedstrijd

24 augustus – 5 september: Paralympische Spelen, Tokio (Japan)
25 augustus: Individuele achtervolging op de baan
31 augustus: Tijdrit op de weg
3 september: Wegwedstrijd