PERSBERICHT – 5 september 2019 
Twijfels bij favorieten Ter Schure en Fransen in aanloop naar WK
Foto: Harold Veldkamp
EMMEN – Tandemwielrenners Vincent ter Schure en Timo Fransen horen de laatste jaren bij de wereldtop in het paralympisch wielrennen. Hoe ze op de wereldkampioenschappen in Emmen (11-15 september) zullen gaan presteren, durven ze zelf niet te zeggen. Een valpartij in een training gooit de voorbereiding van de WK-favorieten overhoop.

Tijdens een tijdrittraining ging het koppel met zo’n 55 kilometer per uur onderuit. Piloot Fransen uit Weurt kwam er met wat schaafwonden vanaf, de slechtziende stoker Ter Schure uit Houten liep een ontwricht sleutelbeen op. “Het sleutelbeen zit klem op de schouderkop en geeft daardoor nog enige stevigheid”, vertelt Ter Schure na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis. “Nu opereren zou sowieso een verloren WK betekenen, dus dat doe ik in overleg met de artsen pas na de WK.”

Plus-plus

Ter Schure traint inmiddels weer op de fiets en elke dag gaat het een stukje beter. “Voor die val was onze doelstelling zeker om wereldkampioen te worden”, verzucht Fransen. “We waren in de vorm van ons leven, hebben een heel goed jaar. Vooral de manier waarop we de tijdrit en wegwedstrijd wonnen tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Canada, gaf enorme bevestiging. Voor ons én voor de concurrentie. We hebben dit jaar nog meer energie in onze training gestoken en dat betaalt zich nu uit. We trappen met meer vermogen én hebben allebei gewicht verloren. Dubbele winst; het was echt plus-plus.”

Pijnstilling

De aanloop naar de WK in eigen land wordt door de valpartij in elk geval anders dan anders. De twee bekijken dag voor dag wat er wel en niet mogelijk is. Ter Schure: “We gaan de WK wel halen. Mijn schouder wordt ingetapet en met de nodige pijnstilling erbij, hoop ik dat de pijn onderweg mee gaat vallen. Een doelstelling? Tja, daar is echt niks zinnigs over te zeggen. Nu niet en waarschijnlijk op de dag dat we rijden zelfs nog niet.”

Van een verloren jaar willen de twee echter niks weten. “Ik ben eigenlijk al het hele jaar bezig met volgend jaar”, blikt Fransen vooruit richting de Paralympische Spelen. “Natuurlijk wilden we in Emmen zo goed mogelijk zijn, maar dit jaar is vooral bedoeld om de basis te leggen richting Tokio. Ik zie Emmen als tussenstation. Wel een belangrijk tussenstation, waar mooie wereldtitels te winnen zijn, maar het draait om 2020.” Ter Schure vult hem aan: “Al het werk dat we er dit jaar in hebben gestopt, is niet ineens weg.”

Kwalificatie

Ter Schure en Fransen rijden op 12 september hun tijdrit over 21 kilometer. Twee dagen later (14 september) staat de wegwedstrijd over 104 kilometer op het programma. “Ja, onze voorbereiding wordt nu anders”, lacht Ter Schure. “Voor zover de druk er al was om te presteren, is die er nu af. Of we ons zorgen maken om kwalificatie voor Tokio na deze val en mijn blessure? Nee. Natuurlijk zijn de WK een belangrijk kwalificatiemoment, maar we hebben de afgelopen jaren bewezen stabiel te presteren; we doen keer op keer mee om de medailles. Dus pas als we in 2020 het hele jaar enorm slecht rijden, moeten we ons zorgen gaan maken.”

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher.

NIET VOOR PUBLICATIE.

De foto bij dit persbericht mag bij publicatie kosteloos gebruikt worden, met bronvermelding: Foto: Harold Veldkamp

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Timo Fransen en Vincent ter Schure
info@teamvit.nl