LIVIGNO – Paralympisch tandemwielrenners Vincent ter Schure (Houten) en Timo Fransen (Weurt) hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Tokio. Afgelopen week maakte bondscoach Eelke van der Wal de selectie bekend. Ter Schure en Fransen verdedigen in Japan hun paralympische titel van vijf jaar geleden in de wegwedstrijd.

“Hoewel het gek moest lopen wilden we niet geselecteerd worden, is het fijn dat we nu de definitieve bevestiging hebben”, erkent Ter Schure. De slechtziende stoker, die achterop de tandem zit, hoort met piloot Fransen al jaren tot de meest succesvolle rijders van de nationale paralympische wielerselectie. Het tandemkoppel komt in het buiten Tokio gelegen Izu Velodrome in actie op de achtervolging op de baan en daarna op de Fuji International Speedway op de tijdrit en wegwedstrijd.

Focus
De focus ligt voor vooral op de tijdrit op de weg. “Daar ligt ons grootste talent”, erkent Fransen. Op dat onderdeel werd het koppel in 2019 wereldkampioen. Op de laatste WK, afgelopen juni, werden ze derde. In de wegwedstrijd werden ze vijf jaar geleden in Rio de Janeiro paralympisch kampioen. Ook op de baan gaan ze voor een medaille. “Het wordt steeds moeilijker om op de baan én de weg goed te presteren, maar we investeren nog steeds heel veel om ook op de baan goed te zijn. Op de tijdrit op de weg ambiëren we goud, op de baan zijn we tevreden met elke medaille.”

Ter Schure en Fransen komen nu net terug van een hoogtestage in het Italiaanse Livigno. De komende weken werken ze met een serie zware trainingen in eigen land toe naar de Paralympische Spelen. Op 6 augustus reizen ze met de nationale ploeg naar Portugal, om daar te acclimatiseren en te wennen aan de hitte. Vervolgens vliegen ze op 17 augustus, een week voor de start van de Spelen, naar Tokio.

Programma Paralympische Spelen
25 augustus: Achtervolging op de baan
31 augustus: Tijdrit op de weg
3 september: Wegwedstrijd