MILTON – Paralympisch tandemwielrenners Vincent ter Schure (uit Houten) en Timo Fransen (Weurt) hebben op de WK baanwielrennen in Canada twee medailles gewonnen. Naast de wereldtitel op de teamsprint was er brons op hun favoriete onderdeel: de achtervolging. “Naar omstandigheden zijn we tevreden”, blikt Ter Schure terug. “Maar er is ook zeker werk aan de winkel.”

In aanloop naar de WK kampte de slechtziende Ter Schure lange tijd met een knieblessure. Daardoor hadden de vice-wereldkampioenen van vorig jaar slechts een minimale voorbereiding. “Vincent kan pas zo’n twee, drie weken voluit trainen”, verklaart tandempiloot Fransen. “Als we in totaal zo’n acht uur specifieke baanvoorbereiding hebben gehad, heb je het wel gehad. Dat we daarmee derde van de wereld worden in een voor ons doen goede tijd, daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn.”

De Poolse wereldkampioenen Marcin Polak en Michal Ladosz zetten in het Oost-Canadese Milton een nieuwe standaard op de achtervolging. In de kwalificatie noteerden zij een nieuw wereldrecord; liefst 5 seconden sneller dan de oude toptijd. “Door die tijd zijn we ook een beetje op ons nummer gezet”, erkent Ter Schure. “Zij rijden ineens veel sneller, dus is er voor ons echt wel werk aan de winkel richting de Paralympische Spelen in Tokio. Vorig jaar gaven we een seconde toe op de WK, nu is het verschil ruim acht tellen. Dat is even schrikken, maar geeft ook een enorme drive en motivatie om nog beter te gaan trainen.”

Teamsprint
De wereldtitel op de teamsprint was een bijnummer voor Ter Schure en Fransen. Samen met Larissa Klaassen en Imke Brommer waren ze op de openingsdag de sterksten op dit nieuwe WK-onderdeel. “Natuurlijk is het tof dat we de regenboogtrui winnen”, erkent Weurtenaar Fransen. “Maar het is ook heel vreemd dat we hier zonder specifieke voorbereiding wereldkampioen worden. Zo’n titel krijgt pas over een paar jaar echt waarde, wanneer het uitgegroeid is tot een volwaardig onderdeel.”

Tijdrit
Ter Schure en Fransen kwamen ook in actie op de tijdrit over 1.000 meter. Door materiaalpech onderweg kwamen ze niet in de buurt van een goede notering en hun eigenlijke doelstelling: een nieuw persoonlijk record. Het tandemduo finishte als zestiende.