Wij krijgen veel vragen over onze naam. Wat betekenen nou die letters VIT?

De makkelijke en snelle uitleg is dat de letters staan voor onze uitstekende conditie. Een snelle link is ook gelegd naar onze initialen maar er zit meer achter. Afgelopen winter hebben wij veel tijd en energie gestopt in een nieuwe uitstraling. Een nieuw, strak jasje is de uitkomst. Een andere naam was passend bij deze uitstraling. Wij hebben veel brainstorm sessies gehad over een nieuwe naam en wij nemen jullie mee in de diepere betekenis van TeamVIT.

Het begon met sleutelwoorden die onze samenwerking kenmerken:

Eenheid – Samen – Snel – Balans – Winnaar – Sterk – Kracht – Koppel – Virtuoos – Onoverwinnelijk.

Kijk met ons mee naar de vertaling in het Latijns. Dit hebben we gedaan om het wat meer cachet te geven, wat meer stijl. Als we die vertaling gaan bekijken zien we de letters VIT al wat vaker terugkomen. De basis van TeamVIT is in deze woorden geboren.

Eenheid Unitatis

Samen Simul

Snel Cito

Balans Statera

Winnaar Victorem

Sterk Vehementer

Kracht Potens

Koppel Duobus

Virtuoos Virtuoso

Onoverwinnelijk Invicta

 

Bij het zoeken van deze woorden kwamen wij een prachtige lijfspreuk tegen die erg toepasselijk is: Zien is Overwinnen . In het latijns: Videre Vincere Est”.

Ook hier zien wij de letters VIT in terugkomen. Deze spreuk past bij ons. Wij nemen u mee in onze vertaling van deze lijfspreuk.

Vanuit een handicap, of beperking van Vincent ontstond onze samenwerking. Juist vanuit deze samenwerking en onze sport overwint Vincent zijn beperking en angst.

Vincent zegt hierover:

Het toekomstbeeld van algeheel blind worden was er een in eerste instantie om veel zorgen en angst over te hebben. Door onze sport zo uit te oefenen zoals wij doen is mijn zelfredzaamheid enorm gestegen ook al ben ik minder gaan zien. Ik heb meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten, blind of niet blind. Naast deze kwaliteiten ontstaat er innerlijke wijsheid over mijn beperking: “Wat kan ik ervan leren? Wat heeft het mij te vertellen”?

 

Paralympisch goud winnen is mooi maar in vrede zijn met mijn beperking en het meer en meer accepteren en er zelfs dankbaar voor zijn bij tijd en wijlen overstijgt welke medaille dan ook. Zien in onze uitleg duidt niet op letterlijk zien.

Het verwijst naar innerlijk zien/weten. “Echt zien”, Vere Videre. Innerlijke wijsheid en kalmte over het bestaan, het leven. Weten dat het leven precies is zoals het moet zijn, inclusief mijn beperking.

Ogen Oculi

Echt zien Vere Videre

Zicht Visum

Helder zicht Clarum Visum

 

De eerste namen kwamen opborrelen:

Team Vincere, Videre Cycling, Team VT Videre, VT team Vincere.

Maar deze klonken ons wat te lastig in de oren. Iets te ver van een tandemteam af.

Maar de diepere betekenis was gevonden.

 

Terug naar de sleutelwoorden:

Eenheid – Synergie – Snel – Winnaar – Onoverwinnelijk.

In het Engels dan maar eens:

Unit – Synergy – Fast – Winners – Invincible.

 

Sessie van namen roepen na alle uitleg van hierboven:

Team VIT – Team VITI – Cycling team VIT – Team VT Synergy – Synergy Racing – VT Synergy – Team VICTO – Team VICTI – Team INVICTA.

De eerste was direct bingo. Wij waren het direct eens: TeamVIT.

TeamVIT is duidelijk, snel en overzichtelijk.

Zie hier: de geboorte van TeamVIT.

Zien is overwinnen! Videre Vincere Est!